sitemap [backarrow] :tilbake til hovedsida..........jump to the English main page: [english-arrow] logo

RøykerietÆ lika å telbered mat fra naturen på de måtan man har brukt i mange generasjona. En av de aller eldste metodan e røyking. Den e minst tusen år gammel, og den e velegna tel både kjøtt og fesk. Det va ikkje berre på grunn av holdbarheita at man brukte røyking. Den gode smaken betydde kanskje vel så mykje. Og røykamat på tunga går aldri av moten.

Tel høyre ser du et gløtt inn i røykeriet mett. Der ligg det tynnribba i den lavaste etasjen, og fesk videre oppover - laks og ørret.
Røykeri 1
Røyking 2 Æ har prøvd mange forskjellige typa råstoff. Navnet på råstoffan kan du få, men ikkje oppskreften! Tel venstre ser du ei ladning med sild, men ingenting slår røykt blåkveita. Et fabelaktig pålegg, saftig og velsmakanes. Det smelta på tunga.

Forskeran kan førtell at røykinga hindra mugling og ødelegg bakteria. Dessuten blir ikkje feit mat så lett harsk. Og holdbarheita blir ekstra god når røyking brukes sammen med salting eller tørking. Alt det der har folk vesst i mange hundre år. Men det e jo godt å få det bekrefta!
Her e ennu et bilde fra røykeriet. Dennan gången e det laks og blåkveita som ligg på rad og rekke. Alt går tel huset, ingenting tel salg. Slik va det i gamle daga. Og æ har ingen plana om produksjon før salg. Det e en hobby.

Det e godt mulig at sjølrøyka mat blir dyrar enn kjøpmat, men den e garantert bedre. Antakelig også reinar. Dessuten, vi som hold dennan kunsten ved like, vi tar vare på gamle tradisjona som ikkje må førsvinn. Det kan bli bruk før dem igjen før vi veit ordet av det!
Røyking 3
Røyking 4 Et røykeri kan lages på mange forskjellige måta. Her ser du mett, og der inne sett æ i full sving. Det finnes mange måta å innrede et sånt krypinn, men kvaliteten på det du bær ut tel slutt, heng først og fremst sammen med de knepan du lær dæ ætte kvært. Du kan velg mellom varmrøyking og kaldrøyking, det finnes mange typa brensel, og det lønn sæ å vær nøye med temperatur og fuktigheit. Og så videre, og så videre.

Løst å prøv sjøl? Då kan du begynn med boka "Konservering av mat" av Astrid Riddervold. Eller du kan gjør som mæ: Spør folk som kan kunsten. Løkke tel!


[return arrow] til Fredmund
[backarrow] :tilbake til hovedsida..........jump to the English main page: [english-arrow]