sitemap [backarrow] :tilbake til hovedsida..........jump to the English main page: [english-arrow] logo

Fra rot tel redskapAlt kan kom tel nøtta berre du har fantasi og e flenk med nevvan. Koppen du ser på bildet tel høyre e laga av et stykkje bjørkerot. Tett og sterkt materiale. Kor du får kjøpt det? Sekkert i en eller anna butikk, med en saftig prislapp. Det finnes imidlertid en mykje bedre butikk. Gå en tur i skogen og bruk auan. Der e det dessuten gratis.

Det gjeld å utnøtt forma på råemnet godt. Koppen har et godt handtak å hold i og en stett så den står stødig på. Den e uknuselig, og sekkert tryggar å drekk utav enn koppa av metall. Og så kan du heng den ifra dæ!
Tre01
Tre09 Æ tar det fra begynnelsen. Og den e altså et råemne. Her har vi et med mange muligheite. Kem veit ka som gjøm sæ inni det. Det kan bli ei ausa, et lite fat, en dekorasjon. Men æ trur helst det blir en penneholdar tel å ha på skrivebordet.

Der e ei grop som stekk inn litt tel venstre før medten, kanskje ette en kvest. Den e som skapt tel å hold et lite rør der penna kan stå. Men kem veit, det kan dukke opp andre idea.
Her e redskapan æ bruka. Små tappjern og et par borra tel å fres ut det som ska vekk. Det e ikkje gjort på en dag, heller ikkje ei vekka. Ette kvær økt smør æ lim der æ har arbeidd. Så e det berre å sett i gang på ny fresk når æ får ei ledig stund. Det e jo hobbyarbeid, ikkje yrke.

Men du e ikkje ferdig når du har fjerna det som ska bort. Då kjem finpussen. Det ska mykje sliping og pussing tel før overflata blir slik at du kan lakke den.
Tre08
Tre02 Då ser vi på fleire ting æ har laga. Dennan koppen e mindre og ikkje så djup som den forrige. Ypperlig før å drekk buljong med. Den har ei enklar form, men det gjør den ikkje lettar å lag. Først og fremst ska den ligg godt i handa. Dessuten skal den vær fin å se på.

Det blir gjerna slik. Nå man har laga en ting som blei rektig velløkka, då har man ikkje hjerte tel å ta den i daglig bruk. Då blir den helst en pyntegjenstand som alle kan beundre.
Skeia tel høyre kan like gjerna kalles ei lita ausa. Den romma i hvert fall nåkka meir enn ei vanlig spiseskei. Det kan vær praktisk i mange situasjona. Dessuten, du kan sett den fra dæ på bordet uten at innholdet renn ut. Det e ennu meir praktisk.

Masseproduserte ting e enegga tvillinga. Du klara ikkje å skjell dem fra kverandre uten å merke dem. Ting som e laga før hand blir aldri heilt lik kverandre. Og jo fleire du laga, dess bedre blir de.
Tre03
Tre04 Dennan e kanskje meir artig enn fin, men det ligg like mykje arbeid bakom. Det e en kopp før høyrehendte. Det e ikkje så lett å se det på bildet, men den ligg veldig godt i den høyre handa. De venstrehendte får heller søle litt.

Æ veit ikkje om det kalles treskjæring eller tresløyd. Det kjem vel ut på ett. Tingan du laga e det vektigaste. Det va sant, før æ gløm det: Ho Marianne har tatt bildan på dennan sida.
Tre06 Tel slutt et par ting som vi har fått hos en kamerat. Han har merka dem med navnan våres før sekkerheits skyld. Har du en slik hobby står du aldri i beit før en gave som det ikkje finnes maken tel. Sett i gang og leit bjørkerøtter! Tre07


[return arrow] til Fredmund
[backarrow] :tilbake til hovedsida..........jump to the English main page: [english-arrow]