sitemap [backarrow] :tilbake til hovedsida..........jump to the English main page: [english-arrow] logo

Gravølet i Hardanger

En ting er å gjøre sprø ting i det stille og skjulte, noe langt annet er å trå til i full offentlighet med presse og samfunnstopper tilstede. Dette er beretninga om ei hending av det siste slaget, da en delegasjon nordfra kuppa en stor konferanse og arrangerte "Gravølet i Hardanger".



Sted: Ullensvang i Hardanger. Tid: Mai 1984. Anledning: Sluttseminar for forsøket "Skolen i nærmiljøet", der jeg hadde vært blant de lokale forsøkslederne (se denne sida). Arrangør var Forsøksrådet for skoleverket, og da vi kom til Hardanger, visste vi at Willoch-regjeringa hadde bestemt seg for å legge ned rådet.

Første kvelden på satt jeg på et rom sammen med noen andre nordfra – Edel Hætta Eriksen fra Samisk Utdanningsråd, Bjørnar Hallvari fra en skole i Finnmark, og Isak Aleksandersen fra Fylkesskolesjefen i Finnmark, og noen til. (Isak og jeg var klassekamerater fra lærerskolen.)

Vi sukka over nedlegginga av Forsøksrådet, og at ingen takka rådet for innsatsen. Isak sa: "De kunn i hvert fall ha spandert en blomst.". Stillferdig kommentar fra Edel: "Eller en krans." Isak spratt opp: "Vi arrangsjere gravøl før Forsøksrådet i mårra! Æ kjør tel Odda og kjøp en krans, og du Johan, skriv en salmetekst eller to." Isak og jeg spilte sketsjer sammen tjue år tidligere på lærerskolen ...


I lunsjpausen dagen etter kuppa vi seminaret, over to hundre mennesker. Isak beordra med tordenrøst alle ned på kaia foran hotellet, og så marsjerte vi ut.

På bildet finpusser Isak (ytterst) og jeg de siste detaljene av seremonien mens Bjørnar Hallvari spiller "Napoleon med sin hær" på trekkspill. Han var unektelig mer passende kledt for seremonien enn sine to medsammensvorne.

Bak oss strømmer folk ut i solskinnet. Mange var antakelig svært nysgjerrige på hva de gærne nordingene hadde funnet på. Vi visste at vi hadde mange meiningsfeller i forsamlinga, distriktsskoler dominerte forsøket "Skolen i nærmiljøet", men et gravøl er et vågalt revynummer.

Da jeg løfta den første plakaten med "salmetekst", dukka imidlertid smilene fram (se bildet nedenfor) – og journalistene lukta godt stoff.




"Salmetekstene" var ikke akkurat stor lyrikk. Den første gikk på melodien ""O Tannenbaum" og lød:

Et forsøkråd, et forsøksråd, er det som skal begraves nå.
Og skal det ei begraves nå, da er det intet forsøksråd.
Et forsøkråd, et forsøksråd, er det som skal begraves nå.

Melodien til den andre var "Amazing Grace", og teksten kan leses på plakaten til venstre. Forsangere er begge fra Øksnes – Hilde Johanne Hansen og jeg (som ser ut til å ta en "Freddy Mercury").

Heldigvis hadde vi en svak bris i ryggen og et velvillig publikum i front. Forsamlinga sang villig med, folk visste enda ikke hva Isak hadde i bakhanda: En gedigen krans!


På sørgebåndet sto det "Ingen var så god som du" (ei lett omskriving av refrenget i Kjærlighetsvisa til Halvdan Sivertsen). Isak overrakte kransen til formannen i forsøksrådet og forsøkslederen med noen velvalgte ord, ifølge Bergens Tidende "en humoristisk tale som likevel ikke var uten snert, og med klar adresse til politiske myndigheter som har vedtatt å legge ned det aktive rådet fra nyttår".



Situasjonen vippa hårfint på grensa mellom show og skandale. Vi hadde spilt ut våre kort, nå var det opp til andre å avgjøre på hvilken side det endte. Men de som tok imot kransen, var med på leken. Formannen i forsøksrådet holdt på stående fot en glimrende tale, til og med journalistene gliste.




Til slutt gikk kransen videre til representanten for KUD, og han holdt en flammende tale i samme stil: "Ja! Forsøksrådet skal gjenoppstå som en Fugl Fønix!". Dagen var vår, minnestunda løste seg opp i latter.



Neste dag sto begivenheta omtalt i Stavanger Aftenblad, Bergens Tidende og andre "lokalaviser". Regjeringsorganer brukte ord som harselas og blasfemi, opposisjonen godta seg over det nordnorske opprøret.

Isak strålte som ei sol, Edel smilte stille, Bjørnar humra i stolen sin, og sjøl begynte jeg å få pulsen ned mot det normale.



Året etter blei Forsøksrådet for skoleverket offisielt nedlagt. Markeringa skjedde ved en stor konferanse på Soria Moria i Oslo. Da var det tjukk tåke utafor vinduene og lite som minte om den lette stemninga under det solfylte "Gravølet i Hardanger". Men Forsøksrådet for skoleverket oppsto aldri mer ...



tilbake-pil :tilbake til hovedsida .......... jump to the English main page: [english-arrow]