Mora mi, Hanna Borgos, døde 15. november 2006, 88 år gammel. Hun etterlot seg blant annet ei notatbok med innskrifta ”Husstellbok for Hanna Borgos”. Der hadde hun samla en rekke oppskrifter, mellom 170 og 180. De dreier seg for det meste om kaker, som hun var en mester til å lage. Bare få oppskrifter på andre typer mat står i boka hennes, de hadde hun i hodet. Det gjelder først og fremst middagsrettene.
Mange kakenavn viser at hun fikk en del oppskrifter fra andre, men samtidig er det tydelig at hun justerte ingredienser og framgangsmåte ut fra egen erfaring. Hun skreiv ofte ned flere varianter av samme oppskrift. Det er et eksempel på mattradisjon og bakekunst i praksis.
På denne sida får du noen smakebiter av det hun hadde samla mellom to permer. Først oppskrifter på bløtkake, hennes spesialitet. Her er to "hovedoppskrifter" (med like bunner) og deretter tre bunn-varianter. Instruksjonene er gjengitt nøyaktig som de står i oppskriftboka:
Bløtkake |
|||||
5 egg 150 g farin 150 g hvetemel 1 ts bakepulver Til dynking: 1 dl vann eller 2 dl fruktsaft Til fyll: 8 dl fløte 1 ss sukker Krokan til pynt: 75 g mandler 150 g sukker |
Bak først sukkerbrødet. Sett termostaten på 180°, sett ned til 150°. Til krokanen hakkes mandlene grovt. Sukkeret smeltes i pannen, og når det er lysebrunt has mandlene i. Brunes fort og helles opp på smurt fat, avkjøles og støtes. Pisk fløten stiv med sukkeret, fyll mellom lagene og dryss med støtt krokan. Pynt kaken oppå og på sidene med krem. Dryss krokan oppå som pynt. | ||||
---|---|---|---|---|---|
Bløtkake |
|||||
5 egg 150 g sukker 150 g hvetemel 1 ts bakepulver Pynt: 2 pk sitrongelepulver 6 ss sukker ½ l fløte 8 dl kokende vann frisk eller hermetisk frukt |
Ta sukkerbrødet ut av formen, som vaskes. Lag geleen og avkjøl den. Sett formen på et rundt fat. Hell ca. halvparten av geleen i formen. Når den er stivnet legges frukten på pent. Drypp litt gele på frukten, la det stivne så frukten fester seg, så helles resten av geleen i formen. Del sukkerbrødet i to og legg den ene halvparten opp på geleen før den stivner. Dekkes med krem, og det andre sukkerbrødet legges oppå. Settes kaldt i 4-5 timer eller natten over. Dryppes i varmt vann og hvelves på fat. | ||||
Tre varianter |
|||||
4 egg 2 kopper sukker (piskes godt) 2 kopper potetmel 2-3 ts bakepulver Steketid ca. 45 min., ovn på 175°. |
4 egg 1½ kopp farin (piskes godt) 1 kopp potetmel 1 kopp hvetemel 3 ts bakepulver Steketid 45-50 min. ovn på 180° |
4 egg 150 g farin (piskes godt) 150 g hvetemel 1 ts bakepulver Steketid 30-35 min. ved 170°. |
Wienerbrød kan lages på mange måter. Her er to av oppskriftene som mora mi brukte:
Wienerbrød |
Nancys wienerbrød |
||
100 g smør 3½ dl melk 50 g gjær 1 egg 100 g sukker 1 ts kardemomme ½ ts bakepulver 600 g hvetemel |
Smelt smøret, tilsett melken. Rør gjæren ut i lunken væske og ha i egget til slutt. Tilsett mel, sukker og bakepulver, og la den heve i 45 min. Steketid 10-15 min. ved 200°. |
½ hg gjær 500 g hvetemel 2½ dl melk 50 g smør (smeltes og has i) 1 ts kardemomme 2 ss sukker 1 egg 250 g margarin (kjevles inn) |
Heves godt. Melisglasur. Bak ut en leiv, strø på sukker og kanel. Rull til en pølse, skjæres i skiver. |
---|
I oppskriftboka står det mange måter å lage smultringer. Her er ingrediensene i seks oppskrifter:
Smultringer |
||
1 egg 1½ kopp farin (røres hvitt) ½ kopp smør 1 kopp melk 1½ ts hornsalt kardemomme mel |
4 egg 250 g farin (røres hvitt) 125 g margarin 1 dl melk 1 ts hornsalt sitrondråper kardemomme 500 g hvetemel |
2 egg 2½ kopp sukker (piskes) 1 kopp kefir 1 kopp melk 2 ts hornsalt kardemomme mel |
4 egg 250 g sukker (røres hvitt) ¼ l fløte ½ kopp salt 3 ts hornsalt 850 g mel kardemomme mandeldråper |
3 egg 9 ss sukker 9 ss melk 6 ss smør 2 ts hornsalt kardemomme mel |
2 kopper sukker 4 egg (piskes til eggedosis) 2 kopper fløte (piskes til krem, blandes) 700 g hvetemel 4 ts bakepulver 2 ts kardemomme |
Vi som vokste opp på gård i den tida man dreiv naturalhusholdning, blei kjent med en del utrolig gode retter. Smaken sitter fortsatt i minnet, og jeg skulle gjerne prøvd å lage noe av denne maten, men det er ikke lenger lett å få tak i for eksempel blod og råmelk. Her er i hvert fall tre oppskrifter:
Blodpudding 1. |
Blodpudding 2. |
Råmelkspudding |
1 l blod 9 hveteskonrokker 200 g nyretalg 150 g rosiner 125 g farin ½ ts pepper 1 ts kanel 1 ts nellik 1 ts ingefær 1 ts salt Stekes ca. 1½ time. |
1 l blod 300 g hvetemel sukker, sirup etter smak 1 ts pepper kanel nellik ingefær litt talg 200 g risengryn 1 l melk Kokes til grøt, avkjøles. |
1 l råmelk 1 l vanlig melk 300 g margarin 300 g farin 600 g hvetemel 1 ts kardemomme 1 ts hornsalt 2 kopper knust kavring Stekes i langformer i vannbad 175° i 75-90 min. |