sitemap [backarrow] :tilbake til hovedsida..........jump to the English main page: [english-arrow] logo

Her finner
du flere
oppskrifter:

Gjærbakst
Varmretter

Mora mi, Hanna Borgos, døde 15. november 2006, 88 år gammel. Hun etterlot seg blant annet ei notatbok med innskrifta ”Husstellbok for Hanna Borgos”. Der hadde hun samla en rekke oppskrifter, mellom 170 og 180. De dreier seg for det meste om kaker, som hun var en mester til å lage. Bare få oppskrifter på andre typer mat står i boka hennes, de hadde hun i hodet. Det gjelder først og fremst middagsrettene.

Mange kakenavn viser at hun fikk en del oppskrifter fra andre, men samtidig er det tydelig at hun justerte ingredienser og framgangsmåte ut fra egen erfaring. Hun skreiv ofte ned flere varianter av samme oppskrift. Det er et eksempel på mattradisjon og bakekunst i praksis.

På denne sida får du noen smakebiter av det hun hadde samla mellom to permer. Først oppskrifter på bløtkake, hennes spesialitet. Her er to "hovedoppskrifter" (med like bunner) og deretter tre bunn-varianter. Instruksjonene er gjengitt nøyaktig som de står i oppskriftboka:



Bløtkake
med krokan

5 egg
150 g farin
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
Til dynking:
1 dl vann eller
2 dl fruktsaft
Til fyll:
8 dl fløte
1 ss sukker
Krokan til pynt:
75 g mandler
150 g sukker

Bak først sukkerbrødet. Sett termostaten på 180°, sett ned til 150°. Til krokanen hakkes mandlene grovt. Sukkeret smeltes i pannen, og når det er lysebrunt has mandlene i. Brunes fort og helles opp på smurt fat, avkjøles og støtes. Pisk fløten stiv med sukkeret, fyll mellom lagene og dryss med støtt krokan. Pynt kaken oppå og på sidene med krem. Dryss krokan oppå som pynt.

Bløtkake
med frukt og gele

5 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
Pynt:
2 pk sitrongelepulver
6 ss sukker
½ l fløte
8 dl kokende vann
frisk eller
hermetisk frukt

Ta sukkerbrødet ut av formen, som vaskes. Lag geleen og avkjøl den. Sett formen på et rundt fat. Hell ca. halvparten av geleen i formen. Når den er stivnet legges frukten på pent. Drypp litt gele på frukten, la det stivne så frukten fester seg, så helles resten av geleen i formen. Del sukkerbrødet i to og legg den ene halvparten opp på geleen før den stivner. Dekkes med krem, og det andre sukkerbrødet legges oppå. Settes kaldt i 4-5 timer eller natten over. Dryppes i varmt vann og hvelves på fat.

Tre varianter

4 egg
2 kopper sukker
(piskes godt)
2 kopper potetmel
2-3 ts bakepulver
Steketid ca. 45 min.,
ovn på 175°.

4 egg
1½ kopp farin
(piskes godt)
1 kopp potetmel
1 kopp hvetemel
3 ts bakepulver
Steketid 45-50 min.
ovn på 180°
4 egg
150 g farin
(piskes godt)
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
Steketid 30-35 min.
ved 170°.

Wienerbrød kan lages på mange måter. Her er to av oppskriftene som mora mi brukte:



Wienerbrød

Nancys wienerbrød

100 g smør
3½ dl melk
50 g gjær
1 egg
100 g sukker
1 ts kardemomme
½ ts bakepulver
600 g hvetemel
Smelt smøret, tilsett melken. Rør gjæren ut i lunken væske og ha i egget til slutt. Tilsett mel, sukker og bakepulver, og la den heve i 45 min. Steketid 10-15 min. ved 200°. ½ hg gjær
500 g hvetemel
2½ dl melk
50 g smør
(smeltes og has i)
1 ts kardemomme
2 ss sukker
1 egg
250 g margarin
(kjevles inn)
Heves godt. Melisglasur. Bak ut en leiv, strø på sukker og kanel. Rull til en pølse, skjæres i skiver.

I oppskriftboka står det mange måter å lage smultringer. Her er ingrediensene i seks oppskrifter:



Smultringer

1 egg
1½ kopp farin
(røres hvitt)
½ kopp smør
1 kopp melk
1½ ts hornsalt
kardemomme
mel

4 egg
250 g farin
(røres hvitt)
125 g margarin
1 dl melk
1 ts hornsalt
sitrondråper
kardemomme
500 g hvetemel
2 egg
2½ kopp sukker
(piskes)
1 kopp kefir
1 kopp melk
2 ts hornsalt
kardemomme
mel

 
4 egg
250 g sukker
(røres hvitt)
¼ l fløte
½ kopp salt
3 ts hornsalt
850 g mel
kardemomme
mandeldråper
3 egg
9 ss sukker
9 ss melk
6 ss smør
2 ts hornsalt
kardemomme
mel


2 kopper sukker
4 egg
(piskes til eggedosis)
2 kopper fløte
(piskes til krem, blandes)
700 g hvetemel
4 ts bakepulver
2 ts kardemomme



Vi som vokste opp på gård i den tida man dreiv naturalhusholdning, blei kjent med en del utrolig gode retter. Smaken sitter fortsatt i minnet, og jeg skulle gjerne prøvd å lage noe av denne maten, men det er ikke lenger lett å få tak i for eksempel blod og råmelk. Her er i hvert fall tre oppskrifter:



Blodpudding 1.

Blodpudding 2.

Råmelkspudding

1 l blod
9 hveteskonrokker
200 g nyretalg
150 g rosiner
125 g farin
½ ts pepper
1 ts kanel
1 ts nellik
1 ts ingefær
1 ts salt
Stekes ca. 1½ time.
1 l blod
300 g hvetemel
sukker, sirup etter smak
1 ts pepper
kanel
nellik
ingefær
litt talg
200 g risengryn
1 l melk
Kokes til grøt, avkjøles.

1 l råmelk
1 l vanlig melk
300 g margarin
300 g farin
600 g hvetemel
1 ts kardemomme
1 ts hornsalt
2 kopper knust kavring
Stekes i langformer i vannbad
175° i 75-90 min.


[backarrow] :tilbake til hovedsida..........jump to the English main page: [english-arrow]