sitemap [backarrow] :tilbake til hovedsida..........jump to the English main page: [english-arrow] logo

Johan I. Borgos:

Her finner du flere
oppskrifter:

Varmretter
Hannas oppskrifter

De tok tid å lære brødbaking som godt voksen. Først kom en lang periode med deig opp til albuene og bare ei oppskrift, som jeg slavisk holdt meg til. De andre i familien var tapre og spiste resultatet. Etter hvert begynte jeg så smått å få draget på behandlinga av deigen, og da kom motet til å prøve andre oppskrifter. Men fortsatt holdt jeg meg svært nøye til de målene og ingrediensene som sto der. Tredje trinn var sjølsagt å eksperimentere litt på egen hand. Da begynte jeg også å lese alle gode råd og "bakeskoler" som jeg fant i matbøkkene mine.

Men uansett eksperimentering, noe må ligge fast: Nøyaktig temperatur og tid, gode redskaper og råvarer, samt omtanke for prosessen og produktet. Innafor disse rammene kan ingrediensene varieres ganske mye. Og apropos temperatur: Jeg bruker tørrgjær og et digitalt termometer. Tradisjonell gjær skal ha litt lavere temperatur, og fingermåling kan sjølsagt brukes av dem som har nerver til det!

Nok prat, nå over til realitetene. I ny og ne har hell og tålmodighet ført til resultater som noen setter pris på. En av dem er Camilla, og her er hennes favoritt-oppskrift:Camillas favorittbrød

3 dl store havregryn
1 dl kruskakli
1 dl hvetekli eller hvetekim
1/4 liter grovt rugmel
1/4 liter siktet rugmel
1/4 liter fin sammalt hvete
1/4 liter grov sammalt hvete
1,5 liter fint hvetemel
4 ts salt
4 ss olivenolje
1 ss sirup
1 egg
1 liter vann
1/3 liter fløte
1 pk tørrgjær
1. Tøm mel, havregryn, salt, sirup og olivenolje i eltekummen. Bland det sammen.
2. Varm opp blandinga av vann og fløte til 39 grader og ta kasserollen av varmen. Tøm tørrgjæra oppi og rør til den er omtrent oppløst. Ha alt oppi eltekummen.
3. Bruk eltekrok og elt i fire minutter, det første minuttet på laveste hastighet, deretter på halv hastighet. Ha egget i kummen under eltinga.
4. La deigen heve i en time på lunt sted. Kna deigen og ha om nødvendig i litt mer hvetemel. Deigen heves en time til.
5. Del deigen i tre emner, som legges i smurte former (1,7 liters). Etterhev emnene i omlag 45 minutter.
6. Steik brødene ved 200 grader i 1 time på nederste hylle i ovnen. Avkjøles på rist.

Stine var ikke så veldig glad i grovbrød, hun spiste heller fint knekkebrød. Men så oppdaga hun et heilkornbrød jeg dreiv og prøvde ut, og dermed hadde hun funnet det rette underlaget for ostesmørbrød! Og jeg fant et navn til heilkornbrødet.Stines favorittbrød

3/4 liter heilkorn (hvete)
3 dl grov sammalt hvete
4 dl fin sammalt hvete
2,3 liter hvetemel
4 ssk olivenolje
4 ts salt
2 egg
1 liter vann
1/3 liter matfløte
1. Sett heilkorn i vann inntil ett døgn i kjøleskapet. Skyll godt av gryna etter bløytinga. Bland den med vannet og matfløten, alt varmes opp til 39-40 grader.
2. Ha mel, salt og olje i kummen. Tøm heilkornblandinga oppi, samt egg og tørrgjær. Elt deigen på halv fart i 5 minutter.
3. Sett deigen til heving i en time i et lunt rom uten trekk. NB: Deigen skal være svært løs!
4. Fordel deigen (bruk vekt!) på tre 2-liters godt smurte brødformer. Etterheves 30-35 minutter, pensles med egg eller melk og drysses med valmuefrø, steikes i en time ved 200 grader. Avkjøles på rist.

Som regel tar jeg utgangspunkt i ei oppskrift jeg finner ett eller annet sted. De første gangene blir gjerne resultatet et sted mellom mislykket og så som så. Da gjelder det å finne ut hva som må gjøres annerledes.

Denne oppskrifta på rundstykker med cottage cheese er ikke så mye endra i forhold til originalen, som står i "Brødgleder" (ISBN 82-516-1226-8), men nok til at jeg kunne sette rundstykkene på bordet. Og Marianne likte dem øyeblikkelig (og liker dem fortsatt).Rundstykker for Marianne

50 g margarin
6 dl melk

1,5 liter hvetemel
1 pk tørrgjær
1 ts salt
250 g cottage cheese
1 egg
2 ss olivenolje
1 egg (pensling)
Valmuefrø
1. Smelt først smøret i en romslig kasserolle. Tøm melka oppi sammen med cottage cheese. Blandinga varmes opp til 39-40 grader.
2. Ha mel, salt og olje i kummen. Tøm cottage cheese-blandinga oppi, samt egg og tørrgjær. Elt deigen på halv fart i 5 minutter.
3. Hev deigen i en time i et lunt rom uten trekk.
4. Trill ut ca. 24 rundstykker og fordel dem på to godt smurte plater. Pensle med egg og strø valmuefrø på, dersom du liker det.
5. Etterheves 40-45 minutter. Steikes i omkring 13 minutter ved 250 grader. Avkjøles på rist.

Det yngste "spetaklet" i huset - Hanne Katrine - er storkonsument av brød, ei og to skiver i slengen med smør og pålegg (spekepølse og majones, eller bare majones, eller noe brunt gørr som jeg ikke vil reklamere for). Hun er kresen og litt konservativ når det gjelder brød, og jeg leita lenge for å finne ei ny oppskrift til henne.

Heller ikke denne oppskrifta skiller seg særlig fra originalen, som jeg fant i "Den store boken om brødbaking" (ISBN 82-05-17361-5). Der heter den "Tones havrebrød" - her i huset er navnet "Hannes brødfavoritt".Hannes brødfavoritt

6 dl lettmelk
6 dl vann
1 liter havregryn
5 dl sammalt hvete
1,7 liter fin hvete
1 pk tørrgjær
1 egg
4 ss olivenolje
2 tsk salt
1 ss sirup
1. Bland havregryn, sammalt hvete (fin eller grov), olivenolje, sirup og salt i kummen. Varm opp blandinga av melk og vann til 38-39 grader.
2. Tøm vann/melk-blandinga i melet og rør om. Elt inn hvetemelet og egget. I en kjøkkenmaskin bør deigen eltes på halv fart i 5 minutter.
3. Hev deigen i en time i et lunt rom uten trekk.
4. Deigen rekker til tre brød i 1,7 liters former. (Hvis du skal steike dem på plate, bør du først smøre brødsidene.)
5. Etterheves 40-45 minutter. Steikes i 45 minutter ved 200 grader. Avkjøles på rist.

Oppskriftene leveres ikke med garanti om vellykka resultat. Prøv deg fram med utgangspunkt i erfaringene mine, og smak deg fram til forbedringer. Forøvrig henger jeg på et forbehold jeg for mange år siden lærte på handelsskolen: SE&O - "salvo errore et omissione". Hvilket betyr: Med forbehold for feil og utelatelser.


[backarrow] :tilbake til hovedsida..........jump to the English main page: [english-arrow]