sitemap [backarrow] :tilbake til hovedsida..........jump to the English main page: [english-arrow] logo

Her finner du
oppskrifter:

Gjærbakst
Varmretter
Hannas oppskrifter

Jeg var over tjue år før jeg begynte å lage mat, altså noe mer enn å skjære opp fire brødskiver og smøre på dem. Enda noen år gikk før jeg oppdaga gleda ved å komponere retter sjøl, ikke bare varme opp noe fra en boks. Det begynte med å lage kveldsmat på lørdagene til familien, deretter blei jeg av praktiske grunner fast middagskokk heime, og i 1979 tok jeg det mest krevende steget - jeg begynte å bake brød.

For å gjøre det klart: Jeg er ingen mesterkokk eller -baker. Jeg lager heller ikke avanserte retter henta fra femstjerners matbøker eller eksotiske matkulturer. I stedet prøver jeg så godt jeg makter å bygge videre på tradisjonell matlaging, i hovedsak den matkulturen jeg vokste opp med på yttersida av Vesterålen. For en utlending er det eksotisk mat!

Sjølsagt har jeg en god del matbøker, over en hyllemeter. Noen blir sjelden eller aldri åpna, andre plukkes fram nå og da, mens et lite utvalg stadig ligger oppslått på benken. Mine fem favoritter er disse:

  • Ambjørnrud/Børke/Jansen/Moe: Norsk mat (Cappelen 1965) - om mer enn mat!
  • Lars Barmen: Norsk mat (Kagge forlag 2002) - tradisjonsmat fra en mesterkokk
  • Kerstin Sahlén; Brødgleder (Schibsted 1988) - enkle og gode oppskrifter
  • Kokebok for elever ved Haugesund husmorskole (1966) - basispensum for enhver kokk
  • Oppskriftboka til mora mi - den finner du noe av på en egen side

Oppe til venstre finner du linker til noen sider der jeg har samla en del av favorittoppskriftene mine. Ingen er særlig originale, de er i høyden variasjoner over kjente temaer. Men slik vil det alltid være med tradisjonsmat.


[backarrow] :tilbake til hovedsida..........jump to the English main page: [english-arrow]